زبان برنامه نویسی چیست؟
می دانید در دنیا چند زبان وجود دارد که انسان ها به وسیله آن با همدیگر گفتگو می کنند؟ گفته می شود بین 3000 تا 7000 زبان صحبت کردن در دنیا وجود دارد، اما همه آن ها زنده نیستند؛ یعنی همه آن ها در حال استفاده نیستند و هر 14 روز یک بار به طور میانگین، یکی از این زبان ها می میرد. علت از بین رفتن زبان ها معمولاً مهاجرت مردم بومی و تغییر زبان مادری آن ها به زبان جایی است که به آن نقل مکان کرده اند. اما 10 تا 15 زبان زنده در دنیا وجود دارد که مردم بیشتر به این زبان ها با یکدیگر حرف می زنند.
همانطور که شما وقت سفر کردن به یک کشور با زبانی متفاوت نیاز دارید تا برای انتقال مفهوم و منظور خود از زبان همان کشور استفاده کنید، برای صحبت کردن با دستگاه و ماشین آلات کامپیوتری هم باید با زبان ویژه خودشان صحبت کنید. زبان هر کشور یا منطقه، بر اساس تفکرات و تعریف ها و فرآیندهایی که در مغز اجداد همان مناطق شکل گرفته، به وجود آمده است و در طول زمان های طولانی دچار تغییرات زیادی شده است. امروزه ما در حال استفاده از زبان هایی در انتقال مفاهیم خود هستیم که تاریخی طولانی پر از فراز و نشیب را همراه با تغییرات بزرگ پشت سر گذاشته اند. از آن جا که هر روز هر لحظه با زبان مادری خود زندگی می کنیم شاید متوجه وجود گنجینه ارزشمندی که در مغز خود حمل می کنیم نباشیم. گنجینه ای از واژه ها، عبارات ، ضرب المثل ها، شعر ها و … که به ما معنا و هویت می دهد.
دقیقاً به همین شکل برای صحبت کردن و انتقال مفاهیم به کامپیوترها، دانشمندان با یک شبیه سازی دست به ابداع و طراحی زبان های مختلفی کرده اند. این زبان ها، «زبان های برنامه نویسی» نام دارد. به این دلیل که ما با این زبان ها برای کامپیوتر یک برنامه رفتاری طراحی می کنیم تا مرحله به مرحله و مطابق الگوریتم هایی که ما در نظر داریم کارهایی را اجرا کند.
برای اینکه بفهمید، الگوریتم چیه بهتون پیشنهاد می کنم مقاله زیر رو بخونید، توی 10 دقیقه می تونید بفهمید الگوریتم دقیقاً چیه؟
زبان های برنامه نویسی چیزی حدود 178 سال پیش به وجود آمدند. چارلز بابیج یک دانشمند ریاضیدان انگلیسی بود که برای اولین بار یک ماشین حساب مکانیکی را
با نام ماشین تفاضلی برای انجام یک سری محاسبات طراحی کرده و ساخت. در آن زمان یعنی 1943 میلادی دختری به نام آدا لاولِیس، که علاقمند به علوم ریاضیات و طبیعی بود در این پروژه با بابیج همکاری داشت و برای عملکرد ماشین حساب تحلیلی او یک الگوریتم یا زبان برنامه نویسی را ابداع کرد. ماشین حساب تحلیلی به غیر از محاسبات ریاضی فعالیت های منطقی نیز انجام می داد که لاولیس برای آن ها یک الگوریتم طراحی کرده بود. به این ترتیب می توان اولین زبانی را که برای ارتباط با ماشین های کامپیوتری و محاسباتی ابداع شده و ما از آن خبر داریم را حاصل کار این بانوی انگلیسی دانست. نام این زبان به نام خود او زبان آدا لاولِیس برای ماشین محاسباتی بابیج است.
بعد از این زبان ، حدود سال 1945 یک مهندس عمران آلمانی به نام کُنارد زِئوس، یک زبان برنامه نویسی واقعی را طراحی کرد. نام این زبان Plankalkül یا پلن کلکلوس بود. این زبان به دلیل قرارگیری آلمان در بهبوهه جنگ جای پیشرفتی پیدا نکرد و چندان فراگیر نشد. پلن کلکلوس اولین زبان سطح بالای برنامه نویسی است. زبان اختراعی زئوس مجموعه ای از کد ها (کلمات رمز گونه) بودند که با نوشتن آن ها به شکل یک برنامه می توانستند تعدادی از کارها را طی مراحلی پشت سر هم انجام دهند.
به این ترتیب متوجه شدیم که زبان برنامه نویسی ، زبان گفتگو با کامپیوتر است برای اینکه مجموعه ای از کارها را مطابق نظمی خاص طی مراحلی مشخص برای ما انجام دهد. این کارها می توانند عملیات ریاضی، منطقی، حرکت و … باشند.
دیدگاهتان را بنویسید