ساده ترین مدارهای الکتریکی دنیا
سلام بچه ها! تو این صفحه می خوایم با همدیگه بازی کنیم. با چند تا قطعه ساده که خیلی جاها پیدا میشه چند تا کاردستی ساده درست کنیم. بچه ها وسایلی که تو این کاردستی ها استفاده می کنم رو خیلی از بزرگ تر های شما باهاش خاطره دارند. من هم وقتی بچه بودم با این وسایل مدار الکتریکی ساختم و به مدرسه بردم. اما کارهای بیشتر و جالب تری هم می شه با این قطعات انجام داد.
در این پروژه چه چیزهایی یاد می گیریم؟
- سیم کشی
- روش کار کلید الکتریکی
- روش روشن کردن لامپ
- سری و موازی کردن لامپ چه تاثیری در روشنایی آن دارد؟
- روشن کردن موتور در دو جهت
وسایل این پروژه :
- لامپ 1 عدد
- سرپیچ لامپ 1 عدد
- کلید تیغه ای 1 عدد
- جاباتری 2 تایی قلمی 1 عدد
- باتری قلمی 2 عدد
- سیم افشان 0.5 متر
ابزار :
پیچ گوشتی سیم چین (ناخن گیر یا قیچی کهنه) سیم لخت کن (کاتر)
پروژه 1) روشن کردن لامپ :
بچه ها لامپ یک قطعه الکتریکی است؛ یعنی با جریان برق کار می کند. پس برای روشن کردن آن نیاز به یک مدار الکتریکی داریم.
مدار الکتریکی چیست؟
مدار الکتریکی یک مسیر مثل جاده یا خیابان است که جریان برق از آن عبور می کند. اگر هر قسمت از این مسیر باز باشد اتفاقی در مدار نمی افتد. مسیر جریان برق همیشه باید بسته باشد تا مدار الکتریکی به درستی کار کند.
برای اینکه یک لامپ را روشن کنیم، باید آن را به باتری وصل کنیم. این کار، یعنی وصل کردن باتری به لامپ، یعنی ما یک مدار الکتریکی درست کرده ایم. مانند شکل زیر:
اما این مدار باعث می شود لامپ همیشه روشن باشد. حالا اگر بخواهیم یک مدار بهتر داشته باشیم باید یک کلید برق به مدار اضافه کنیم. با وجود کلید می توانیم هر وقت که خواستیم با زدنِ کلید، لامپ را روشن یا خاموش کنیم. برای این کار از کلید زیر استفاده می کنیم.
ولی بچه ها، به نظر شما چطور باید کلید را در مدار لامپ قرار دهیم؟
بچه ها کلید نقشِ قطع و وصل کردن جریان برق را در مدار بازی می کند. مثل شیرِ آب. شما وقتی شیر آب را باز می کنید اجازه می دهید جریان آب از سر لوله شیر یا شلنگ بیرون بریزد. وقتی که شیر آب را می بندید جلوی جریان آب را می گیرید. کلید هم دقیقاً همین کار را انجام می دهد. منبعِ آب قبل از شیرِ آب قرار دارد. در مدار ما هم منبع، همان باتری است. به تمام سیم ها در مدار مثل یک شلنگ آب نگاه کنید. فکر کنید و ببینید کجای شلنگ را باید به کلید وصل کنید؟
هم
همان طور که در تصویر لوله کشی بالا می بینید یک منبع آب همراه با پُمپ در لوله کشی وجود دارد. پُمپ می تواند آب را به داخل خود کشیده و به سمت دیگر لوله آب هدایت کند. یک شیر آب در مسیر لوله ها وجود دارد. پمپ آب، آب را بالا می کشد و حجمی از آب پشت شیر جمع می شود. اگر شما شیر را باز کنید از سمت دیگر لوله آب به پایین جاری می شود. با حرکت آب و برخورد آن به پره متحرک، پره های آن می چرخند و حرکت می کنند. پره متحرک کمی از قدرت حرکت آب کم می کند. در این مسیر پره متحرک مثل لامپ کار می کند. لامپ هم کمی از جریان برق را مصرف می کند تا روشن شود. پره هم قدرت جریان آب را مصرف می کند تا بچرخد. سپس باقی آب از لوله خارج می شود و در قسمت پایین لوله ها جمع می شود. آب جمع شده توسط پمپ دوباره به بالا کشیده می شود و وارد قسمت شیر می شود. این داستان تا زمانی که پمپ آب درست کار کند و روشن باشد ادامه دارد.
و اما مدار الکتریکی ما، پروژه 2) روشن کردن لامپ با کلید :
در مدار بالا هم دقیقاً همان اتفاق داخل لوله های آب می افتد. جریان برق به باتری می رسد. داخل باتری اتفاقاتی می افتد که جریان برق را قوی تر می کند. از سمت دیگر جریان با انرژی و فشار بیشتر را وارد سیم می کند. اگر کلید تیغه ای را فشار دهید و دو سر آن را به هم وصل کنید، اجازه می دهید تا جریان برق از یک طرف مدار به طرف دیگر جاری شود. سپس جریان برق به لامپ می رسد. در اثر عبور جریان از داخل لامپ، روشن می شود. دوباره جریان به داخل باتری می رود و این داستان تا زمانی که باتری تمام نشده ادامه دارد. مگر اینکه کلید باز شود.
اگر کلید را باز کنیم، مدار ما از حالت بسته در می آید. به این حالت مدار باز می گویند. مدار باز یعنی یک جای مدار را قطع کرده ایم و جریان نمی تواند عبور کند.
به شما تبریک می گویم! چرا؟ چون به دنیای الکترونیک وارد شدید، به همین سادگی… از این جا به بعد اگر دوست داشتید با من همراه شوید تا مدارهای جالب تر و هیجان انگیزتری ببندیم.
درباره زهره دارابیان
من تی تی ام. تی تی در زبان گیلکی به معنای شکوفه ست. در انگلیسی کوتاه شده Teacher Technologist ست. به معنای معلم فناور یا معلمی که به تکنولوژی علاقمنده یا موضوعات تکنولوژی رو درس میده. همیشه علاقمند به یادگیری ام و همین طور یاددادن. کار من ساده کردن دنیای علم و تکنولوژی هست. برای همین اینجام می نویسم، محصولات کمک آموزشی، روش های یادگیری و دوره های آموزشی جذاب طراحی می کنم. اینجا کلاس درسی ست به وسعت همه ایران. به دنیای یادگیری با آیکد همراه با تی تی خوش اومدید!
نوشتههای بیشتر از زهره دارابیان1 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دوستم اینو نمی تونه درست کنه
میگه سخت خیلی خیلی سخت.
من میگم مثل آب خوردن